Solgården i Trelleborg

Du är här: Hem > Solgårdens Historia

Solgården i Trelleborg

- alltid bäst kvalitet!

Solgårdens Historia


Solgården ägs och drivs idag av Håkan och Jeanette Wallin. De tog över företaget 2006, men Solgårdens historia sträcker sig längre tillbaka än så. Håkan är tredje generationen trädgårdsmästare i den lilla byn Snarringe utanför Trelleborg.

Solgården startades 1958 av Carl och Karen Nielsen, Håkans mormor och morfar. Under 1960-talet var det tulpanodling som dominerade och växthusytan växte då från 2 500 kvm till 10 000 kvm. 

1985 var det dags för nästa generation att ta över driften, Göran och Kirsten Wallin. Här sker nu stora förändringar och moderniseringar. De allra äldsta växthusen rivs och ersätts av nya moderna med mörkläggningsvävar och belysning. Göran och Kirsten tar även steget att börja med egen försäljning av de odlade produkterna. 1995 gör Håkan entré i företaget och börjar arbeta som säljare. I samma veva drar Solgården igång import av ljung för försäljning på hösten. Solgården fortsätter att växa till ytan och när det är dags för Håkan att ta över rodret är den uppe i 17 500 kvm.

Håkan och Jeanette börjar med att bygga nytt kontor med personalutrymmen samt en ny och större blomsterkyl. Säljarna är nu tre till antalet och verksamheten växer stadigt. Idag är växthusytan uppe i 24 000 kvm och det har även byggts en utomhusyta på 8 000 kvm. Det odlas i krukor från 10,5 cm till 27 cm och det är möjligt tack vare den nya moderna krukhallen med krukmaskiner och planteringsstationer.

 

Ett långt samarbete med odlare i Tyskland

I mitten av 1990-talet började Solgården importera ljung från Tyskland. Ett kontaktnät med tyska odlare har sedan successivt byggts upp. Under många år åkte personal från Solgården regelbundet till Tyskland för att träffa odlare, boka upp partier och försäkra sig om att kvaliteten var den allra bästa. 

Det nära samarbetet med de tyska odlarna har resulterat i att Solgården har ökat möjligheterna att snabbt och lätt få tag i växter av hög kvalitet. Importen är störst på hösten, men tack vare vårt samarbete har vi möjlighet att bredda vårt utbud även under resten av året.