Solgården i Trelleborg

Du är här: Hem > Aktuellt

Solgården i Trelleborg

- vår blogg

God fortsättning och tack för ett bra 2020!

Oj vilket år det har varit. Året 2020 kommer vi nog alla komma ihåg på ett speciellt sätt, kanske en del negativt. Men visst har året ändå bjudit på några ljusglimtar? Det hoppas vi i alla fall!

Vi på Solgården försöker lyfta fram de bästa med 2020 och ändå minnas det som ett bra år. För trots allt som har hänt i världen har det ändå gått väldigt bra. Börjar vi från start har vi under året fått småplantor av fin kvalitet, torv som skapar bästa förutsättningar för plantan och krukor/emballage anpassade för plantorna som odlas. Detta tack vare våra leverantörer och nära samarbete.

Planteringen i husen har fungerat super, där alla plantor har hanterats med omsorg och kärlek. Sen har produktionen flutit på och plantorna har fått bra avstånd på borden, den näring och skötsel de behövt. Slutligen har de packats och sålts i rätt tid. Detta har vi lyckats med på grund av vår duktiga personal och en genomtänkt planering. Vi tar även med oss ny kunskap då vi har provat nya produkter, många lyckade nyheter men även några som fått oss att klia oss i huvudet.

Andra viktiga punkter att lyfta detta år är:

-        Vår återvunna kruka som går att återvinna igen, där nästan alla våra plantor numera står i denna kruka.

-        Vi har, på flera olika produkter, tagit fram och designat papperspåsar med vår logo och Från Sverige-märket. Detta för att minska inköp av påsar i plast.

-        Allt fler produkter i vårt sortiment har blivit registrerade och godkända att använda märket Från Sverige – något vi jobbar hårt med att lyfta fram.

-        Vår gröna energiförbrukning – biogas och el från vindkraft.

När vi nu blickar tillbaka på 2020 måste vi säga att vi är nöjda med året som gått! Vi vill även passa på att tacka våra kunder och leverantörer för ett fint samarbete.

Nu ser vi fram emot vad 2021 har att bjuda på!
Publicerat: 2021-01-14
Alla hjärtans dag

Av tradition är det mycket fokus på snittblommor och framförallt rosor när det är alla hjärtans dag. Vi inom krukväxtbranschen tipsar istället om söta blommor som passar en dag som denna. Vi har romantiska pelargon
Mårbacka med sin skira rosa nyans. Jordviva, Primula, bländar oss med sin mångfald av färger, även här finns många sorter inom det rosa spektrat. Även en traditionell zonalpelargon finns att få med blomhuvuden i rosa. För vem har sag att all hjärtans dag måste firas i rött, hos oss är den rosa.
Publicerat: 2020-02-13
Solgårdens växter är fullmatade med näring

MCP är ett naturligt mineral, zeolit, som visat sig ha fantastiska egenskaper. MCP lagrar tillsatt näring och fungerar som en näringsbuffert för plantan. När plantan behöver mer näring finns det lätt tillgängligt i MCP.

Redan 2007 började vi på Solgården använda MCP i jorden till allt som odlas här. För oss känns det extra bra att kunna leverera en produkt till våra kunder som vi vet har de bästa förutsättningar för längre hållbarhet.

Mineralen zeolit har bildats genom att aska från vulkanutbrott har blandats med saltvatten.  MCP är 100 % naturligt och kan till utseendet liknas vid ett vitt sandkorn. Att sedan MCP har kvar sin struktur och funktion under hela plantans livslängd är egenskaper som ytterligare styrker vår positiva syn på iblandningen av mineralen i jorden.

Näring som vi tillsätter i bevattningsvattnet och som plantan inte tar upp direkt lagras i MCP och härifrån kan sedan växtens rötter plocka till sig näringsämnena vid behov. Vi brukar enkelt säga att MCP verkar som ett näringsbatteri för plantan. Denna förträffliga funktion bidrar till minskad gödningsåtgång hos oss utan att tumma på kvalitén hos slutprodukten.

Tack vare näringsbatteriet finns det extra näring för plantan hemma hos konsument vilket hjälper till att förlänga hållbarheten, plantan riskerar inte i ett tidigt stadium drabbas av näringsbrist. Produkterna som lämnar Solgården är fullmatade med näring och håller sig därför längre hos konsument.

Fördelar med MCP:

-Naturprodukt
-Giftfritt
-Reglerar halten av näring till växten
-Sönderfaller inte
-Växten har vid leverans ett näringsbatteri med sig

Med MCP i substratet blir det en positivt ekonomisk fördel för alla parter; odlare, grossist, kunder och miljön.

 
Publicerat: 2019-12-20